Avsnitt 45 – Hur kan jag öka andras motivation?

Boken heter ”Motivationskoden” och gäst är författaren Tommy Lundberg.

Tommy Lundberg i Lära Från Lärda

Tommy Lundberg i Lära Från Lärda

En minoritet av alla som jobbar i Sverige känner sig motiverade och engagerade på sitt arbete. För att skapa ett större engagemang måste man lyckas öka folks inre motivation, den som inte bara handlar om lön. Att skapa inre motivation hos sin personal handlar bl.a. om att folk ska känna sig delaktiga, viktiga och att de bidrar till något som har ett högre syfte (mer än att ägarna ska tjäna mer pengar). Men för att lyckas med detta krävs bra chefskap!

Det kluriga i kråksången är att chefer ofta saknar ledarskapet. Till att börja med är chefer och ledare är två skilda saker. Chef är något du i regel tilldelas uppifrån och ledare utses av sin omgivning. Vilket innebär att chefer inte nödvändigtvis är några ledare (och ledare inte behöver vara chefer). Chefer utses tyvärr ofta på fel premisser och inte, som man kan tro, för att de har de rätta ledaregenskaperna.

I programmet pratar vi dels om hur, varför och vad som gör folk motiverade på jobbet. Och dels om vilket ledarskap som krävs för att lyckas skapa just motivation och engagemang hos andra människor. Lyssna på programmet och få en kortversion av boken!

”Lära Från Lärda – En fackbok & en författare” handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).