Avsnitt 41 – Klass

Boken heter ”BeGreppbart – Klass” och gäst är författaren Magnus Hörnqvist, docent på Krimonologiska Institutionen vid Stockholms Universitet.

Magnus Hörnqvist intervjuas i podden "Lära Från Lärda" om boken "BeGreppbart - Klass"Klass är ett begrepp som används vid indelning utifrån ekonomiska och sociala kriterier. Att kategorisera genom klass är ett sätt att närma sig ojämlikt fördelade livschanser. Magnus Hörnqvist utgår från sociologins klassiker och lotsar läsaren från det synliga till det mindre synliga. På ytan ser vi skillnader i hälsa och boende, inkomst och smak. Men under ytan verkar tunga strukturer och ärvda tillgångar.

Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Finns det en klassindelning i dagens samhälle? Vilka tillhör vilken klass? Finns det några särskilda ”klassmarkörer”? Vad har människor inom samma sociala klass egentligen gemensamt? Lyssna på programmet och få en kortversion av boken!

”Lära Från Lärda – En fackbok & en författare” handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).