Avsnitt 20 – Genus och framställning i media

Det här avsnittet av Lära Från Lärda handlar om hur manliga och kvinnliga politiker framställs olika i media.

Gunilla Jarlbro i Lära Från Lärda

Gunilla Jarlbro i Lära Från Lärda

Gäst i programmet är Gunilla Jarlbro, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds Universitet och medförfattare till boken “Kvinnor och män i offentlighetens ljus“.

Gunilla är inriktad på genusfrågor inom journalistiken och har i detta forskningsprojekt tittat på hur framställningen av kvinnliga och manliga politiker skiljer sig. Eftersom de flesta av oss endast kommer i kontakt med politiker genom våra medier, är det problematiskt om de framställs olika p.g.a. kön.

Vi pratar bland annat om hur mycket plats kvinnliga respektive manliga politiker får i pressen, hur de framställs och vad som lyfts fram i intervjuer. Det här är ett ämne som berör alla med intresse för journalistik, media, politik eller kommunikation. Lyssna på programmet och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda är podcasten som handlar om facklitteratur med Fredrik Hillerborg. Lyssna på den via iTunesTuneln Radio och de vanligaste apparna på iPhone (t.ex. Podcast) och Android (t.ex. Beyondpod). Eller direkt här i webbläsaren.