Avsnitt 4 – Utseendekultur & kroppsuppfattning (telefonintervju)

Boken heter ”Projekt perfekt : Om utseendekultur och kroppsuppfattning” och gäst är författaren Carolina Lunde, forskare på psykologiska institutionen på Göteborgs Universitet.

Carolina Lunde intervjuas i podcasten "Lära Från Lärda" om boken "Projekt perfekt"

Carolina Lunde i Lära Från Lärda

Ett konstant flöde av vackra människor, alltifrån reklamens hårt retuscherade annonser till poserande självporträtt på sociala medier, förser oss med en outsinlig källa av bilder att jämföra oss med. Överallt förmedlas en bild av kroppen som formbar – ett projekt perfekt. Ett nytt spännande område är positiv kroppsuppfattning, där man studerar vad som utmärker de personer som faktiskt är nöjda med sina kroppar. I boken läggs särskild tonvikt vid vad som kan göras för att individer ska få ett mer accepterande förhållningssätt till den egna kroppen.

Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad får det för konsekvenser och effekter att vi lever i en utseendekultur? Hur påverkas vi av alla reklambudskap vi ständigt nås av? Hur kan marknadsförare och reklamare tänka om man vill bidra till en per positiv påverkan? Några kampanjer som omnämns är Miss Skinny, Perfect Body och prisbelönta reklamfilmen Like a girl.

Lära Från Lärda är podcasten som handlar om facklitteratur med Fredrik Hillerborg. Lyssna på den via iTunes, Tuneln Radio och de vanligaste apparna på iPhone (t.ex. Podcast) och Android (t.ex. Beyondpod). Eller direkt här i webbläsaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *