Avsnitt 74 – Alternativa fakta, kunskap och källkritik

Åsa Wikforss i Lära Från Lärda

Åsa Wikforss i Lära Från Lärda

Veckans bok heter “Alternativa Fakta – Om kunskapen och dess fiender” och veckans gäst är författaren Åsa Wikforss, professor i Teoretisk Filosofi vid Stockholms Universitet.

Det har pratats mycket om fake news och alternativa fakta, och dessutom kom faktaresistens med bland nyorden 2017. Med detta i bakhuvudet är det viktigt att reda ut vad vi pratar om när vi säger att något är fakta eller när vi säger att vi har kunskap om något.

I programmet pratar vi bl.a. om vad som är skillnad mellan kunskap och fakta. Vi pratar om varför människor tar till sig felaktig information via media. Och vi pratar om det problematiska med att lära ut källkritik innan man lär ut en grundläggande kunskap i olika ämnen. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda är podcasten handlar om en bok, en författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg. Lyssna på den via iTunesTuneln Radio och de vanligaste apparna på iPhone (t.ex. Podcast) och Android (t.ex. Beyondpod). Eller direkt här i webbläsaren.