Avsnitt 61 – Hur skiljer man vetenskap från trams?

Författarintervju om boken "Larmrapporten"

Boken heter ”Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams” och gäst är författaren och forskaren Emma Frans.

Det senaste året har debatten gått varm kring falska nyheter (fake news) och filterbubblor. Inte minst efter det amerikanska presidentvalet där dessa fenomen hade stor inverkan. Men vad är egentligen sant och vad kan vi lita på? Emma Frans är forskaren och vetenskapsaktivisten som slåss för att fler ska försöka anamma ett mer vetenskapligt förhållningssätt. En kompetens och en motvikt till falsk ryktesspridning på nätet.

I programmet pratar vi bl.a. om varför vi människor så lätt gör tankefel kring felaktig information och att vi letar bevis för det vi tror på. Vi pratar om problematiken som uppstått när mängden information blivit så stor att det är svårt att veta vad som är sant eller falskt. Och vi pratar om vad vi behöver göra för att inte bli lurade av falska nyheter eller ryktesspridning.  Lyssna och få en kortversion av boken!

”Lära Från Lärda – En fackbok & en författare” handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, Podcaster, Beyondpod m.fl.).